Geschiedenis

Hieronder vindt u enkele fragmenten uit het magazine Woef die u wat meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de Rhodesian Ridgeback.

"Deze Zuid-Afrikaanse hond ontleent zijn naam aan de streep van haren op de rug (ridge of pronk) die juist verkeerd zijn geïmplanteerd, vandaar zijn bijnaam "pronkrug".

Zijn voorouders zouden honden zijn die destijds door de Hottentotten gebruikt werden en die gekruist werden met honden geïmporteerd door de eerste kolonialen komend uit Europa in de 17e eeuw; en meer bepaald mastino's, doggen en bloedhonden. Hij werd door de boeren in Zuid-Afrika ontwikkeld, en zijn standaard werd in 1922 vastgelegd in ex-Rhodesia.

Hij wordt zeer gewaardeerd in de Verenigde Staten en in Canada waar hij op de berenjacht wordt ingezet. In onze landen is hij minder verspreid."

Rasprofiel: Rhodesian Ridgeback. In: Woef. Het magazine voor de hondenvriend. februari 2000, p.18.

"Belangrijk bij het ontstaan van het atletische figuur is de inheemse hond van de Khoi-khoi, nomaden die door de Nederlandse pioniers in de Kaap smalend 'hottentotten" werden genoemd. Van hem heeft onze ridgeback zijn opvallende rugstreep geërfd, een strook haar die tegen de groeirichting in groeit. [...] Zuid-Afrikaanse jagers gebruikten de ridgeback om grof wild op te jagen en terug te vinden, maar ook voor de leeuwenjacht."

Tweede ras van de maand: Rhodesian Ridgeback. In: Woef. Het magazine voor de hondenvriend. mei 2006, p79.

Top