Kyla - stamboom

foto KylaKyla is in Nederland geboren waardoor ze een stamboom heeft van de "Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland". Ze is naar België geëxporteerd en daar werd haar stamboom erkend door St. Hubertus. Haar pups zullen dus ook gewoon een stamboom van St. Hubertus krijgen. De stambomen van KMSH (Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus) zijn de enige erkende stambomen in België.

Een stamboom gaat 3 generaties terug en garandeert eigenlijk dat de hond van een zuiver ras is.

Klik hier om Kyla's stamboom te bekijken.

Kyla is gekeurd op heupdysplasie:

"Heupdysplasie is een afwijking van het ligament dat het dijbeen met het bekken verbindt. Wanneer dit ligament abnormaal slap is, wordt het dijbeen niet in een correcte positie ten opzichte van het bekken gehouden. Daardoor beweegt het dijbeen op een abnormale manier, waardoor artrose optreedt. Het gevolg is dat de hond begint te manken, vooral net nadat hij heeft gerust.

De oorzaak van de ziekte lijkt erfelijk te zijn, maar ook voeding en een overdreven lichaamsbeweging van de pup spelen een bepalende rol. Vaak zijn beide heupen tegelijk aangetast."

Heupdysplasie bij honden. Op: www.e-gezondheid.be.

Al naargelang de afwezigheid van heupdysplasie kan de hond bij de keuring een quotatie krijgen van A (zeer goed) tot D (zeer slecht). Met een hond die een A- of B-keuring heeft kan men zonder problemen kweken. Met een C-keuring zou u met uw hond eigenlijk niet meer mogen kweken, doet u dit toch, dan kan Sint-Hubertus weigeren een stamboom toe te kennen aan de puppy's.

Kyla is gekeurd en heeft een A2 gekregen. A2 wordt toegekend wanneer het gaat om toch zeer goede heupen met een Norberghoek groter dan 103° en een klein niet-bedekt gedeelte van de femurkop, maar die toch een kleine afwijking vertonen. Een redelijk wetenschappelijke uitleg, laten we het houden bij zeer goede heupen met slechts een kleine afwijking.

Het bewijs van keuring kan u hier bekijken.

Top